Blogarchívum

2013. november 1., péntek

Fotós tanulmányaim

Kicsit döcögősen kezdődött, ugyanis a teljes szeptember eltelt tanítás nélkül (volt ugyan egy munkavédelmi oktatás, de azt inkább hagyjuk...). Október elején végre kialakult az órarendünk: egy csomó fotós óra, némi művészettörténet és rajz. Ez utóbbit  eddig valahogy mindig sikerül elkerülni. Legutóbb, amikor elhatároztam, hogy mosta aztán tényleg..., Bálint belázasodott és elektronikus apokalipszis volt az utcában...

A pénteki fotós gyakorlatra kapott tanárunknak elég érdekes elképzelése volt a tanításról... Először is közölte, hogy nem hisz a digitális technikában, úgyhogy következő órára mindenki szerezzen be egy filmes gépet (egy tekercs fekete-fehér film minimum 800 Ft...). Ezután kimentünk a Vásárcsarnokhoz, hogy gyakoroljuk az épületfotózást. Adott 30 percet, és közölte, hogy ő addig itt vár (még semmit nem tanított nekünk). A csoport fele teljesen kezdő, mindenféle ismeret nélkül (rekesz, záridő, érzékenység, gyújtótávolság...mind fehér folt). Volt olyan osztálytárs, aki bevallotta, hogy tisztességgel végigfotózott mindent, de nem állított semmit a gépen (az egyetlen instrukció az volt, hogy manuális üzemmódban kell fotózni, valamint megadta a kinti beállításokat egy fénymérő segítségével). Szerencsére ő hamar felmondott: egy héttel később már új tanárunk volt. Nagyon jól jártunk, mert kaptunk egy vagány csajt, aki digitális hátfalat használ, magyaráz, és kíméletlenül kritizál. Tőle biztos sokat fogok tanulni (és a teljesen kezdők is esélyt kaptak arra, hogy elkészítsenek egy helyesen exponált képet).

A szombati fotós tanárral egyelőre laborozunk, amit nagyon élvezek. Kicsit lassan haladunk, mert elég sokan vagyunk viszonylag kevés laborfelszerelésre. Már előhívtam egy tekercs filmet, ami most nagyításra vár. Van valami varázsa annak, hogy ennyit kell várni, amíg végre látom a végeredményt. 

Eddig összességében elégedett vagyok. Jó kicsit kiszakadni a hétköznapokból, valamit magamért csinálni. Utána persze mindig jó hazaérni a két ördögfiókához.

Egy mobilos kép az egyik első képkockámról, amit egy ingyenes appal fordítottam meg: (szóval a valóságban nem ilyen szar :D)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Megjegyzés: Megjegyzéseket csak a blog tagjai írhatnak a blogba.